A Házi rétes, mint legenda

A Házi rétes, mint legenda? Most utánajárunk, hogy honnan származik mindenki kedvenc rétese.

    Egyes források Ausztriából, míg mások Bohémiából (Csehországból) származtatják a rétest (házi rétest), de persze Magyarországon is szinte nemzeti desszertnek számítanak a házi rétes almás, meggyes, mákos, túrós és egyéb változatai. A különböző zöldséges, halas, húsos variációk pedig egyre népszerűbbek.
Ami viszont a történelmi hagyományok kutatása során kiderült, hogy a rétes elődje a baklava, ez a török ​​desszert, amit aszalt gyümölcsökkel töltenek és különféle fűszerekkel ízesítenek. Kelet-Európát a 16. században az Oszmán (török) Birodalom szerette volna magának megkaparintani. Gyakorlatilag 1526-1699 között a törökök az akkori Magyarország nagy területén együtt éltek a magyarokkal, akik fokozatosan átvették a török kultúra egyes elemeit: beleértve az ételeket és recepteket is.
1699-ben, amikor a törökök elvesztették a hatalmat Magyarországon, az új urak: a Habsburgok jóvoltából a baklava receptje elterjedt egész Ausztriában, és rétes néven vált ismertté. Ekkor azonban már ellentétben a hagyományos baklavával, – mivel ez a gyümölcs Európa-szerte megtermett-, a töltelék az alma volt. Gondoljunk csak a híres bécsi almás rétesre. Két tény miatt gondoljuk osztráknak a rétest:
1. az eddig fellelt legrégebbi, kéziratos házi rétes recept 1696-ból maradt fenn Ausztriában, melyet ma is őriznek Bécsben.
2. a bécsi kongresszus 1816-ban “bekebelezte” Velencét és a környező északkeleti tartományokat, aminek hatására a rétes ezeken a területeken is gyorsan elterjedt, s itt, majd egész nyugaton, mint eredeti osztrák étel hódított.

DSC_8648